Kijk om je heen: lessen voor de warmtesector

De winter is hier. Tijd om te reflecteren en stil te staan bij onze prestaties van de afgelopen tijd. Wat hebben we geleerd? Waarin zijn we gegroeid? En wat willen we meenemen naar het nieuwe jaar? 

Een van de grotere projecten afgelopen jaar was een intensief traject met Aardyn, waarin we strategische communicatie en omgevingsmanagement in alle lagen van de organisatie hielpen integreren. Centraal stond de vraag: hoe zorgen wij dat strategische communicatie in alle lagen van de organisatie is ingebed? 

Het spannende zit niet in de techniek, maar in verbindingen leggen tussen alle stakeholders. 

De energietransitie vindt plaats in een complex maatschappelijk speelveld, met diverse en vaak tegenstrijdige belangen. Technisch weten we allang dat de transitie mogelijk is. De echte uitdaging is hoe we die in verbinding met stakeholders, ketenpartners, de lokale overheid, politiek, omliggende bedrijven en bewoners een stap verder krijgen. Hierin is vertrouwen in elkaar essentieel. Dit vereist betrouwbaarheid, integriteit en openheid. Dit werkt door in alle fases van het proces, de manier waarop je communiceert, en de service die je levert. 

Haal je hoofd uit de grond en kijk om je heen. 

Ook al gebeurt fysiek gezien het meeste ondergronds, toch is het essentieel om om je heen te kijken en je af te vragen: wat is mijn invloed op mijn omgeving en die van de omgeving op mij? Wat zijn de belangen en behoeften van de verschillende groepen stakeholders? En wat belemmert hen om bij te dragen aan de lokale warmtetransitie? Alleen door een scherp beeld van de brede omgeving te creëren, kan je komen tot een soepel en vlot project met draagvlak. En kan je conflicten, vertraging en een gebrek aan acceptatie voorkomen.  

Haal de menselijke kant naar boven. 

Uiteindelijk wil ieder mens zich gezien, gehoord en gerespecteerd voelen. Dit bereik je door een menselijke houding aan te nemen, te luisteren en te erkennen. Verplaats jezelf in de ander, en probeer hun belangen, behoeften en belemmeringen te begrijpen. Dat wil niet zeggen dat je alles samen moet doen, maar wel dat je de afwegingen die je maakt transparant kan maken. Omdat je de belangen, behoeften en barrières vanuit meerdere perspectieven meeneemt. Alleen zo kan je een goede relatie opbouwen om samen aan de slag te gaan. 

Een omgevingssensitieve organisatie, hoe word je dat dan? 

In een kick-offsessie bij Aardyn, georganiseerd met onze vrienden van KO, hebben wij een eerste stap gezet om de brede organisatie te betrekken bij de communicatiestrategie. Met de inzet van interactieve werkvormen kwamen de deelnemers zélf tot nieuwe inzichten over de verhouding van het bedrijf met de omgeving.  

In co-creatie met de opdrachtgever hebben wij een implementatiestrategie ontwikkeld. En we hebben een toolbox met middelen aangereikt om strategische communicatie effectief in te zetten. 

Benieuwd naar hoe je ook in jouw organisatie omgevingssensitiviteit strategisch kan aanpakken? Neem dan contact met ons op! 

Volgende
Volgende

Start boring event Geothermie Delft