Blog
Kijk om je heen: lessen voor de warmtesector
De winter is hier. Tijd om te reflecteren en stil te staan bij onze prestaties van de afgelopen tijd. Wat hebben we geleerd? Waarin zijn we gegroeid? En wat willen we meenemen naar het nieuwe jaar?
Start boring event Geothermie Delft
Vanuit Polycentric zijn wij, Serge Santoo en Daniëlle van Duin, met trots al ruim 3 jaar betrokken bij het Geothermie Delft project als omgevingsmanagers. Afgelopen woensdag hebben we samen met partners en belanghebbenden een belangrijke mijlpaal gevierd tijdens het 'Start boring - spud event'. Het was een bijzondere dag vol inspirerende momenten.
Hoe laat je mensen niet in de kou zitten bij de overstap naar een warmtenet?
Hoe laat je bewoners niet in de kou zitten bij de overstap naar een warmtenet? Wat voor invloed heeft deze overstap op huidige problemen zoals energiearmoede? Modellen kunnen helpen met het beantwoorden van deze vragen. Ons nieuwste teamlid Julian heeft met een agent-based simulatiemodel inzicht gekregen in hoe warmtenetten invloed hebben op energiearmoede en ongelijkheid.
Boekentips voor de klimaatbewuste lezer
Je inzetten voor een inclusieve energietransitie is inspirerend maar ook zeker niet altijd even makkelijk. Zo komen we weerstand tegen, onbegrip maar ook verdriet en frustratie bij mensen. Als je zelf actief bezig bent met het klimaat of de energietransitie, zij het professioneel of op persoonlijk gebied, dan herken je dit mogelijk. Daarom een aantal boeken die je hopelijk weer wat motivatie, inspiratie en goede moed geven!
3 jaar Polycentric: samen werken aan de energietransitie!
We bestaan alweer 3 jaar. En dat hebben we gevierd. Met ons team, partners, relaties en klanten.
Hoe kan AI communicatieprofessionals helpen in de energietransitie?
Het nieuws over ChatGPT, de slimme chatbot van OpenAI, en al zijn bijbehorende functies is ons natuurlijk niet ontgaan. Deze technologie heeft namelijk het vermogen om allerlei vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Maar wat betekent AI nou eigenlijk voor ons als communicatieprofessional in de energietransitie?
Deel 1 van de reeks ‘Evaluatie van de waterstofstraat’: Maatschappelijke veranderingen doe je nooit alleen
Verandering is een eigenaardig beestje: ergens weten we dat het af en toe nodig is, maar dat vinden we niet altijd even makkelijk. Wanneer The Green Village wilde innoveren met waterstof in de gebouwde omgeving, stootten zij dan ook op weerstand. Wij mochten voor hen optekenen welke lessen we van dit vier jaar durende traject kunnen leren.
Hoe houd je het vuurtje brandend?
Innovatieve, duurzame projecten komen niet altijd even makkelijk van de grond. Dit zien wij in ons dagelijks werk ook. En het geeft -tijdig gestarte- communicatie met de omgeving een extra uitdaging. Een aantal tips op een rij gezet die wij als behulpzaam ervaren in het communiceren met en betrokken houden van stakeholders. Ook wanneer het project misschien niet verloopt als gepland.
Nieuwe reeks: De evaluatie van de Waterstofstraat
Evalueren, vaak het laatste punt op de to do-lijst van je project. Vaak ook het punt waar we het minste tijd aan besteden. Onterecht natuurlijk, want leren van je ervaring, en dus ook van je fouten, zorgt ervoor dat je kan groeien. Een inkoppertje, en toch hebben we vaak moeite om écht (kritisch) terug te blikken.
Egocentric versus Polycentric (2)
Blog Egocentric versus Polycentric: Hebben we met elkaar goed in beeld wat een ieders kijk op de zaak op is? Zien en horen we de ander? Spreken we wel dezelfde taal? En verstaan we elkaar dan? Ja, hadden we ons met z’n allen nou echt in elkaar verdiept? En hebben wij elkaar nou echt geholpen om richting een gezamenlijke opgave en oplossing te bewegen? In deze bijeenkomst gebeurde dat langzamerhand dus wel.