Hoe houd je het vuurtje brandend?

Tips voor stakeholdercommunicatie

Innovatieve, duurzame projecten komen niet altijd even makkelijk van de grond. Dit zien wij in ons dagelijks werk ook.
Hierbij spelen veel factoren een rol. Van de hoge energieprijzen veroorzaakt door de energiecrisis (denk aan aardwarmteprojecten) tot ingewikkelde vergunningenprocedures. Het betekent ook dat vanaf het initiatief tot de uitvoering van een project jaren kunnen verstrijken. Het geeft -tijdig gestarte- communicatie met de omgeving een extra uitdaging.

Daarom hebben wij een aantal tips op een rij gezet die wij als behulpzaam ervaren in het communiceren met en betrokken houden van stakeholders. Ook wanneer het project misschien niet verloopt als gepland.

  • Gebruik rustige periodes in je voordeel. Neem je stakeholders (opnieuw) mee in het waarom en hoe van het project. Het kan nooit kwaad om belangrijke (technische) aspecten van het project onder de aandacht te brengen.

  • Organiseer een bezoek aan de projectlocatie. Als mogelijk is dit een goede manier om betrokkenheid te vergroten en een mooie aanleiding om vragen die mensen hebben te beantwoorden.

  • Stel jezelf en je team voor! Geef het project een gezicht, die van jullie. Dit zal helpen in het contact dat je hebt met de stakeholders en zo voelen zij zich vaak ook vrijer om vragen te stellen en zorgen te uiten.

  • Blijf transparant. Ook wanneer het project niet verloopt volgens de planning. Wees open over de wijzigingen en wat dit voor effect heeft op de stakeholders. Maar wees ook eerlijk over de voor- en nadelen van je project en geef een goede onderbouwing waarom het veilig door kan gaan.

  • Gebruik de kracht van herhaling. Het kan geen kwaad om je verhaal meerdere keren te vertellen op verschillende momenten en verschillende manieren. Door steeds de focus in het verhaal te verleggen houd je het ook interessant om te lezen.

  • Wees creatief. En verhaal kan op meerdere manieren worden gecommuniceerd. Het hoeft bijvoorbeeld niet altijd schriftelijk te zijn. Goede middelen kunnen zijn: visuele flyers of posters, workshops, video’s. Of ga gewoon eens langs om kennis te maken!

Het investeren in je communicatie en het bouwen van een ‘fanbasis’ zal erg behulpzaam blijken. Het betaalt zich later dubbel-en-dwars terug in de ‘low tide’ momenten. Aandacht voor de omgeving leidt tot succesvolle, financieel gezonde projecten waar ook stakeholders blij mee zijn.

Zit er in de lijst met tips iets tussen dat jij nog nooit hebt geprobeerd en eens wilt gaan testen? We vinden het leuk om te horen hoe je het ervaren hebt! Of denk je nu: goede tips, maar ik heb nog steeds geen idee waar ik moet beginnen? Neem dan gerust eens contact met ons op, we hebben het er graag met je over.

Vorige
Vorige

Deel 1 van de reeks ‘Evaluatie van de waterstofstraat’: Maatschappelijke veranderingen doe je nooit alleen

Volgende
Volgende

Nieuwe reeks: De evaluatie van de Waterstofstraat