Blog
Omarm de (chaotische) duurzame cultuurverandering in jouw organisatie
Ik denk dat iedereen die het nieuws een beetje volgt het met ons een is als zeg dat de energietransitie is een messy business is. Een chaos van stakeholders met soms compleet uiteenlopende belangen en plannen maar ook chaos van te behalen doelen, wetgeving die nogal vaak in de weg zit, en angst voor het onbekende.
Wij verhuizen naar The Humanity Hub!
“Join the leading community of innovators striving for a more peaceful and just world” Dit is de slogan van The Humanity Hub, ons nieuwe thuis vanaf 1 september. We krijgen er een fysieke kantoorruimte, maar ook een community van organisaties die innovatie, co-creatie en kennis met elkaar delen. En die prikkelende omgeving is precies waar we zo’n zin in hebben!
Egocentric versus polycentric: een hoopvolle benadering voor een complexe opgave?
Vrijdagochtend, koffie op, maandafsluiting rond. Op de achtergrond Max Richter, On the Nature of Daylight. Waar ken ik dat ook al weer van? Van een van die vele sci-fi films over een eindigende wereld? Melancholisch en bitterzoet, dat iets met je doet. Typisch zo’n stuk dat je je klein en nietig en alleen kan laten voelen. En dat met in je achterhoofd al die films over de wereld die eindigt. Goede manier om straks het weekend in te gaan.
Kwartaalsessie en Jeu de Boules
In mijn ervaring zijn kwartaalsessies vaak wat star, saai en erg cijfergedreven. Niet mijn favoriete soort. Daarom deel ik mijn tips & tricks voor hoe je jouw kwartaalsessie kan opschudden én die ook nog eens meehelpen aan het verbeteren van de in- en output van de dag!
Batterijen produceren van aardwarmte water?
Er dreigen grote tekorten aan belangrijke metalen voor de energietransitie. De winning van deze materialen gaat ook nog eens hand in hand met vervuilende mijnbouw, slechte arbeidsomstandigheden en mensenrechtenschending in, met name, ontwikkelingslanden. Als we de energietransitie willen versnellen en meer zelfstandigheid willen, is het daarom hard nodig om weer grondstoffen te gaan winnen in ons eigen land.
Is feminien leiderschap het geheime ingrediënt voor een snellere energietransitie?
Afgelopen vrijdag vond het evenement ‘Women Leading the Energy Transition’ plaats op de Erasmus Universiteit in Rotterdam, georganiseerd door het team van 75inQ en Erasmus Centre for Women and Organisations. Met een overwegend vrouwelijk team konden we natuurlijk niet ontbreken. Ik, Daniëlle, was erbij en had er een erg motiverende, verbindende en vrouwelijke dag.
Hoe we alleen samen Nederland energie onafhankelijk maken
Behalve dat we in Nederland dus moeten inzetten op duurzame(re) energie moeten we ook energie-onafhankelijker worden. Dit doen we, onder andere, door meer focus te leggen op regionale energieproductie en gebruik. Idealiter in de vorm van een circulair model waarbij de energie in een specifieke regio wordt opgewekt en verbruikt. Dit betekent ook dat er focus moet zijn op de sociaal-maatschappelijke aspecten van de energietransitie.
Lokale inbedding van aardwarmte projecten, de sleutel naar succes?
Aardwarmte. Een vorm van energie waar nog weinig mensen écht bekend mee zijn. In Nederland zijn er op dit moment al aardig wat installaties in gebruik die deze hernieuwbare vorm van energie gebruiken. Helaas gaat dat niet altijd zonder horten of stoten.
Nieuw jaar, nieuwe kansen. Én lege keukenkastjes.
Afgelopen jaar had ik mij vol goede moed ingeschreven voor 53 weken duurzaam. Dit is een landelijke actie waarbij je elke week een nieuwe, duurzame uitdaging in je mail krijgt. Denk aan een week koud of korter douchen of het starten met afval scheiden.
Dagje strand
Op het strand van Scheveningen hadden we vorige week onze teamdag: over groei en ontwikkeling, over teamdynamiek, over purpose.