Hoe we alleen samen Nederland energie onafhankelijk maken
Dat Nederland achter loopt op andere Europese landen op het gebied van duurzame energie mag geen nieuws zijn. In 2019 zaten wij volgens de Rijksoverheid op 8,7 procent duurzame energie. Ter vergelijking: Zweden zat al op 53% duurzaam opgewekte stroom in 2016*.
Behalve dat Nederland (nog) niet echt een koploper is op het gebied van duurzame energieproductie, zijn we ook nog eens erg afhankelijk van andere landen voor de 91 procent niet duurzame energie die we verbruiken. De stijgende gas- en olieprijzen ten gevolge van de sancties op Rusland naar aanleiding van de oorlog in Oekraïne laten dit weer duidelijk zien.
Naast dat we in Nederland dus moeten inzetten op duurzame energie moeten we ook energie-onafhankelijker worden. Dit doen we, onder andere, door meer focus te leggen op regionale energieproductie en gebruik. Idealiter in de vorm van een circulair model waarbij de energie in een specifieke regio wordt opgewekt en verbruikt. Dit betekent ook dat er focus moet zijn op de sociaal-maatschappelijke aspecten van de energietransitie. Als we het in eigen land of zelfs eigen regio willen gaan opwekken moet hier ook een zeker draagvlak voor zijn. We hebben dit als maatschappij, - burgers, bedrijven, beleidsmakers en bestuurders - dus voor een groot deel zelf in de hand.
Gelukkig zijn er al veel lokale initiatieven en samenwerkingen ontstaan op dit gebied. Ik geloof dat een groot deel van de Nederlanders erg bereid is om mee te werken aan de energietransitie. Soms hebben we alleen een helpende hand nodig. Bijvoorbeeld in de vorm van meer en begrijpelijkere informatie over nieuwe mogelijkheden en de manier waarop dat in de praktijk kan werken, eerlijke voorbeelden van succesvolle (en minder succesvolle) initiatieven. En als laatste denk ik dat vertrouwen van de overheid, nationaal en regionaal, in lokale initiatieven van bewoners en bedrijven en hun ideeën een grote sleutel is in het versnellen van de energietransitie naar een Nederland dat duurzamer en minder energie-afhankelijk is.
Laten we dus focussen op het betrekken van alle stakeholders in de energietransitie. Niet enkel de grote spelers maar elke regio, elke wijk, elke straat, elke bewoner en bedrijf. Want alleen samen kunnen we Nederland duurzamer maken.
* Rijksoverheid en Greenchoice via CBS