Hoe kan AI communicatieprofessionals helpen in de energietransitie? 

Het nieuws over ChatGPT, de slimme chatbot van OpenAI, en al zijn bijbehorende functies is ons natuurlijk niet ontgaan. Deze technologie heeft namelijk het vermogen om allerlei vragen te beantwoorden en opdrachten uit te voeren. Maar wat betekent AI nou eigenlijk voor ons als communicatieprofessional in de energietransitie? Hoe kan AI bijvoorbeeld met communicatie- en stakeholdermanagement helpen? Zijn er werkzaamheden die ChatGPT nu al van ons kan overnemen? Loopt onze eigen baan gevaar? 

Om op de eerste vraag in te gaan, dachten we dat ChatGTP deze misschien wel veel beter dan ons kan beantwoorden. Daarom vroegen we het aan de expert itself. 

 

Onze vraag voor ChatGPT: Hoe kan AI communicatie en stakeholdermanagement helpen in de energietransitie? 

AI-communicatie en stakeholdermanagement kunnen helpen bij de energietransitie door een aantal zaken te ondersteunen: 

  1. Inzicht geven in de behoeften en verwachtingen van de verschillende stakeholders: door te analyseren van data van sociale media, enquêtes en andere bronnen, kan AI inzicht geven in de behoeften en verwachtingen van verschillende groepen van stakeholders, zoals consumenten, bedrijven en overheden. Dit kan helpen bij het bepalen van de juiste strategieën en communicatie-inspanningen. 

  2. Effectievere communicatie: AI-communicatie kan worden gebruikt om automatisch te reageren op vragen van klanten, om gepersonaliseerde communicatie te verzenden en om de effectiviteit van communicatiecampagnes te meten. 

  3. Stakeholder-engagement: AI-technologieën kunnen worden gebruikt om stakeholders proactief te betrekken bij de energietransitie, bijvoorbeeld door het bieden van inzicht in hun energieverbruik en het aanbieden van feedback en incentives. 

  4. Risicomanagement: AI-technologieën kunnen worden gebruikt om het risico van communicatie- en stakeholdermanagement te analyseren en te beheren, bijvoorbeeld door te identificeren waar de grootste risico's liggen en welke maatregelen genomen moeten worden om deze risico's te verminderen. 

  5. Monitoring en evaluatie: AI-technologieën kunnen worden gebruikt om de effecten van communicatie- en stakeholdermanagementstrategieën te monitoren en te evalueren, waardoor verbeteringen kunnen worden aangebracht en de effectiviteit van de inspanningen kan worden gemeten. “ 

Een hele hoop dus, als we ChatGPT moeten geloven… 

 

Een nieuwe toekomst? 

Na wat eigen onderzoek en het uitproberen van verschillende functies kwamen we tot de conclusie dat ChatGPT zeker in staat is om al diverse werkzaamheden nu van ons nemen. Het liet zien dat het erg goed is in artikelen schrijven, samenvattingen maken, mails opstellen, social media-posts schrijven en ideeën genereren voor bijvoorbeeld blogs of artikelen. Hierdoor kan het ons bij vele werkzaamheden bijstaan en ons werk sneller en effectiever laten verlopen.  

Desalniettemin realiseerden we ons na een paar experimenten dat ChatGPT minder goed is in het uitvoeren van complexere werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het analyseren van onderzoeken en ingewikkelde stakeholderinterviews. Zo voerden we verschillende interviews in het systeem om te kijken of het conclusies op bepaalde punten kon trekken. Helaas kregen we hier vaak een fout vanuit het systeem of nietszeggende conclusies. Of AI ons ook echt kan helpen met de vijf bovengenoemde punten, is daarom nog maar de vraag. Maar dankzij het ‘self learning’ vermogen van ChatGPT zou het zomaar kunnen dat AI ons snel versteld zal doen staan. 

Onze eigen kracht

Ons onderzoek liet zien dat er zeker ook competenties zijn die ons als communicatieprofessionals uniek en onderscheidend maken. Samenwerken, omgevingssensitiviteit, creativiteit en verbindend vermogen zijn hier enkelen van. Onze kracht zit in het verdiepen in de belangen, behoeften en barrières van anderen en daar échte en bruikbare oplossingen voor zoeken. Dit doen we vanuit een gelijkwaardige en respectvolle relatie met de ander. Het organiseren van betrokkenheid en verbinding met ‘real life’ stakeholders is niet iets wat écht door AI kan worden overgenomen (althans, nu nog niet…).

Waar we ons daarom op kunnen focussen de komende tijd, is het gebruiken van AI-vaardigheden om hiermee onze eigen creativiteit en menselijke vaardigheden nog verder te vergroten. Zodra we dit doen, hoeven we ons ook minder zorgen te maken dat we overbodig worden in de toekomst.  

 

Side note: Als wij als communicatieprofessionals, steeds meer gebruik gaan maken van AI, is het belangrijk om stil te staan bij de ethische kwesties. Net zoals andere AI-modellen, is er een risico dat er vooroordelen zoals discriminatie gevonden worden in de output. Onderzoekers waarschuwen daarom dat de toepassing van AI-problemen kan opleveren voor minderheden. Het is daarom cruciaal dat de uitkomsten van de ChatGTP altijd worden gecontroleerd op eventuele vooroordelen. 

Vorige
Vorige

3 jaar Polycentric: samen werken aan de energietransitie!

Volgende
Volgende

Deel 1 van de reeks ‘Evaluatie van de waterstofstraat’: Maatschappelijke veranderingen doe je nooit alleen