Aan welke knoppen wil je draaien?

In onze dagelijkse praktijk komen ik en mijn collega’s veel in aanraking met echte innovators. Slimme, creatieve, technisch zeer deskundige mensen met een passie voor duurzaamheid en volle inzet voor de energietransitie. Helemaal our cup of tea! Steeds vaker hoor ik daarbij ook woorden als inclusief, eerlijk, rechtvaardig. Maar tegelijk begint daar ook de worsteling. Want wat betekenen die woorden voor jou en jouw organisatie? 

Begin deze maand kwam ik een lijstje tegen van de SER; 8 inzichten in de ‘rechtvaardige klimaattransitie’. De aanhalingstekens vielen me op, maar dat terzijde. Zou dit lijstje ons kunnen helpen om betekenis te geven aan die grote woorden als inclusief, eerlijk en rechtvaardig? De inhoud van het lijstje vond ik zeker interessant, en dan met name de punten 1) rechtvaardigheid als veelkoppig monster, 5) iedereen betrekken en 7) noem de voordelen.  

Ok, dit zijn dus knoppen om aan te draaien. Helemaal mee eens. Maar wie draait eraan? En hoe hard? En wie wil je nog meer aan die knoppen?  

Zeker als het gaat om die echte doorbraak-innovaties, is het belangrijk om al die verschillende perspectieven te belichten; technisch, economisch, sociaal-maatschappelijk en beleidsmatig. En je verhaal dan zo te scherpen dat ook de actoren in die domeinen een aantrekkelijk en begrijpelijk perspectief krijgen. 

Klink eenvoudig, is het niet. Want het stellen van de vragen die ook in het lijstje worden gesteld, is het begin van een worsteling met jezelf, je collega’s, je klanten en partners. En de enige manier om die worsteling te boven te komen, is het te durven doen. Maar dan wel samen. Want die rechtvaardige transitie, die willen we allemaal. Toch? 

Vorige
Vorige

Dagje strand

Volgende
Volgende

Het belang van simpele communicatie van complexe duurzame vraagstukken